22-11-04

De oorsprong van dierendaginteressant stukje over het onstaan en de intentie van deze dag.
Vier oktober is het de dag van de dieren, dan is het Werelddierendag. Maar hoe is deze dag eigenlijk ontstaan?

Liefde voor dier en natuur Het begon allemaal op 4 oktober in 1226, de dag dat Sint Franciscus van Assisi op 44-jarige leeftijd stierf. Franciscus, zoon van een lakenkoopman, had een zorgeloze jeugd. Op latere leeftijd, na heel wat tegenslagen als ziekte en gevangenisstraf te hebben overleefd, besloot hij zich te storten op zijn liefde voor de natuur en dieren. Franciscus groeide uit tot een vriend van bedelaars, zwervers, de natuur en dieren. Door zijn daden werd hij al snel beschouwd als een echte dierenvriend. Twee jaar na zijn dood werd hij heilig verklaard en werd zijn sterfdag tijdens een internationaal dierenbeschermingscongres in 1929 in Wenen uitgeroepen tot Werelddierendag.

Sinds 1930 is Dierendag een belangrijke dag voor wat betreft de rechten van de dieren. Er worden voorlichtingscampagnes gehouden door verenigingen zoals de Dierenbescherming in een poging het publiek er bewust van te maken dat elk dier recht heeft op bescherming.

Doelgroep Tegenwoordig denken mensen vaak dat de viering van Dierendag alleen een commerciële truc is om geld binnen te halen. Natuurlijk wordt er goed verdiend aan de verkoop van dierenartikelen op deze dag, maar het is vooral een dag om stil te staan bij de liefde voor dieren en natuur. Sinds het begin van de viering van Dierendag bestaat de doelgroep vooral uit kinderen. Werelddierendag wordt gebruikt om kinderen zo vroeg mogelijk een positief gevoel ten opzichte van dieren te geven. Geef je huisdier op dierendag dus iets extra’s. Al is het maar een extra aai of knuffel, je dier zal het waarderen en zich een ‘werelds’ dier voelen op Werelddierendag.


10:38 Gepost door Marie-Jeanne | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.